Kennisbank
Het beste kunt u het eerste contact opnemen met uw leverancier van de Thermobile kachels. Deze kan u in veel gevallen verder helpen en kent ook uw installatie. Als uw installateur u niet kan helpen kunt u met Thermobile contact opnemen: +31 765873450
Ja alle toestellen zijn CE gekeurd. Een uitzondering hierop zijn de IMA’s en IMAC’s met gasbrander. Hierbij is de kachel wel CE gekeurd maar moet de totale installatie een veldkeur krijgen.
Nee, dit is afhankelijk van de brandstofsoort, de toepassing en de capaciteit. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Scios . In het Activiteitenbesluit is precies bepaald welke stookinstallaties moeten worden geïnspecteerd en met welke frequentie dat moet gebeuren.
Handleidingen kunt u terugvinden op onze website bij het desbetreffende product.
Dat is afhankelijk wat er defect is. Sommige onderdelen zullen nog leverbaar zijn, maar we kunnen niet garanderen dat alles nog leverbaar is. Thermobile heeft geen eigen storingsdienst en verwijst eindgebruikers door naar een dealer.
Wij raden aan om minimaal 1 x per jaar groot onderhoud aan de kachel uit te voeren. Daarnaast is het afhankelijk van het type en de toepassing raadzaam om regelmatig klein onderhoud uit te voeren.
Als Thermobile garanderen we dat minimaal 7 jaar na het stopzetten van een bepaald model de onderdelen (of een alternatief) leverbaar zijn. In de praktijk is het vaak veel langer dan 7 jaar. Thermobile heeft geen eigen storingsdienst en verwijst eindgebruikers door naar een dealer.
Hiervoor hebben we een tabel gemaakt als indicatie van de maximale lengtes slangen die per toestel kunnen worden aangesloten.
Nee, per kacheltype geven wij aan of de aansluiting 230V of 400V is.
Ja, bij alle kachels moet een 0 (nul) aansluiting aanwezig zijn. Is deze niet aanwezig dan is het raadzaam om een trafo op de kachel te laten monteren om zo een 0 (nul) aansluiting te creëren.
Biodiesel is er in diverse soorten en samenstellingen. De zuiverste Biodiesel is HVO. Deze kan zonder problemen gebruikt worden. Een andere soort Biodiesel is Fame. Deze kan tot maximaal 10% bijgemengd worden voor een nog goed werkende kachel. Zie ons nieuwsbericht over milieuvriendelijke brandstoffen voor meer informatie.
Biodiesel is steeds beter verkrijgbaar. Echter niet alle Biodiesel kan zonder aanpassingen gebruikt worden. Zie ons nieuwsbericht over milieuvriendelijke brandstoffen voor meer informatie.
GTL is een brandstof die een alternatief vormt voor reguliere diesel. Gas-To-Liquids wordt geproduceerd uit aardgas en geeft vanwege zijn moleculaire samenstelling een lagere uitstoot aan luchtvervuilende stoffen dan de conventionele diesel. Voor het gebruik van GTL zijn er geen aanpassingen nodig aan bestaande apparatuur, deze brandstof kan dus op elk gewenst moment ingezet worden. GTL Fuel verbrandt schoner dan conventionele diesel uit aardolie en produceert daardoor minder lokale uitstoot aan stikstofoxiden, NOx; zwaveloxiden en ook minder zichtbare zwarte rook (fijnstof).
Stookinstallaties moeten zuinig en veilig werken om het milieu zo min mogelijk te belasten en om te voorkomen dat ongevallen gebeuren of economische schade wordt veroorzaakt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Scios. In het Activiteitenbesluit is precies bepaald welke stookinstallaties moeten worden geïnspecteerd en met welke frequentie dat moet gebeuren.
Dit is afhankelijk van de oppervlakte en volume, minimale buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur, isolatie van het gebouw en toepassing. Met onze warmtecalculator kunt u de capaciteit voor uw ruimte berekenen.
Dit is sterk afhankelijk van de toepassing, beschikbare brandstof en de benodigde capaciteit. Via de calculatietool kan een berekening worden gemaakt van de benodigde capaciteit.
Bij een direct gestookte kachel (zoals bijvoorbeeld de TA, TAS, GA en AGA modellen) komen de warmte en de rookgassen in de ruimte. Bij een indirect gestookte kachel (zoals bijvoorbeeld de ITA, IMA, IMAC, BioEnergy en ITLS modellen) is dit gescheiden van elkaar en komt alleen de warmte in de ruimte. De rookgassen worden via een schoorsteen afgevoerd.
Dit is afhankelijk van het aantal kachels en de capaciteit van de kachels. Het beste is om te ventileren op gemeten CO2 waarde zodat er nooit een zuurstoftekort kan ontstaan met het gevaar van koolmonoxide vergiftiging.
Ja, in principe moet er altijd geventileerd worden. Zeker als er veel mensen of dieren in een ruimte zijn. De hoeveelheid ventilatie is echter veel minder dan bij direct gestookte kachels.
Nee, het vermogen van een kachel kan en mag niet opgeschroefd worden. Dit kan de kachel beschadigen en/of de levensduur van uw kachel sterk verkorten. Ook vervalt daarmee de garantie.
Ja in principe wel, maar electrische kachels zijn alleen in kleinere vermogens beschikbaar en het opgenomen electrisch vermogen is vaak hoog. Als er dus een grotere capaciteit benodigd is heeft een dieselkachel vaak de voorkeur vanwege de veel praktischer invulling.
Een GA-kachel kan niet worden omgebouwd van propaan naar aardgas. Bij de AGA kan dat bijvoorbeeld wel. Ook alle kachels met gasgestookte voorzetbranders kunnen omgebouwd worden van aardgas naar propaan en omgekeerd.
Ja, een AGA en alle kachels met gasgestookte voorzetbrander kunnen omgebouwd worden van aardgas naar propaan, en omgekeerd.
Alle indirect gestookte Thermobile kachels hebben een rendement van >90%. Hiermee wordt de uitstoot van rookgassen zoals koolstofdioxide en stikstofoxide al beperkt t.o.v. kachels van veel andere leveranciers met een (veel) lager rendement. Daarnaast kan de uitstoot van rookgassen beperkt worden door bijvoorbeeld te recirculeren. Dit levert ook een brandstofbesparing op. Daarnaast kan in plaats van gewone diesel GTL worden gebruikt. Dit is een schonere diesel die de uitstoot van rookgassen reduceert.
De maximale omgevingstemperatuur is 45°C. Een uitzondering hierop is de speciaal voor pest control ontwikkelde TBD PC. Deze kan tot een omgevingstemperatuur tot 65°C functioneren.
Als deze recht naar boven gaat is een lengte tot 6 meter geen probleem. Er mogen alleen 45° bochten gebruikt worden en geen 90° bochten.
Er mogen alleen 45° bochten gebruikt worden en geen 90° bochten. Beperk het aantal 45° bochten tot 2 stuks.
Dit is sterk afhankelijk van het aantal kachels, de gassoort, de voordruk en de totaal benodigde capaciteit. Hiervoor kunt u het beste uw installateur raadplegen.
Dit is mede afhankelijk van de horizontale afstand die moet worden overbrugd. Tot ongeveer 1 meter hoogte moet dit geen probleem zijn.
De kachel mag zonder meer gebruikt worden omdat er veel andere soorten olie ook mee gestookt kunnen worden. In veel EU landen is het gebruik van afvalolie als brandstof echter verboden.
Bij alle kachels met een oliegestookte voorzetbrander kan de brander vervangen worden door een gasgestookte voorzetbrander.
Dit is afhankelijk van de oppervlakte en volume, isolatie van het gebouw en toepassing. Een vuistregel is 40W per m3 voor geisoleerde gebouwen en 60W per m3 voor bijvoorbeeld tenten.
De temperatuur van de aangezogen lucht wordt met ongeveer 12°C terug gekoeld. Het is daarom belangrijk om altijd de lucht vanuit de te koelen ruimte te recirculeren. (De lucht wordt in dat geval vanuit de ruimte aangezogen en met een ongeveer 12°C lagere temperatuur weer in de ruimte geblazen.)